Reklama

Nie każdy wie, o co tyle szumu z kolagenem i dlaczego tak wiele kobiet go stosuje, ale gdy raz pozna się jego właściwości, od razu chce się po niego sięgać. Wszystko dlatego, że ten składnik wzmacnia kości oraz stawy i przyspiesza regenerację mięśni, a także poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Można więc śmiało powiedzieć, że wpływa na cały organizm i działa zarówno od środka, jak i od zewnątrz, wpływając na wygląd, samopoczucie i ogólną kondycję. Nie trzeba jednak od razu wydawać pieniędzy na drogie napoje kolagenowe w proszku, bo jest pewien kuchenny składnik, który działa podobnie. Kosztuje grosze i kupisz go w każdym, nawet najmniejszym sklepie spożywczym.

Reklama

Najtańszy sposób na domowy kolagen

Aby dostarczyć sobie cennego kolagenu, wcale nie musisz sięgać po drogie produkty w proszku czy w formie owocowych żelek. Wystarczy, że włączyć do swojego jadłospisu zwykłą żelatynę spożywczą, dokładnie tę samą, którą dodaje się do różnego rodzaju kremów, galaretek czy ciast. Wszyscy doskonale znamy ten produkt jako składnik deserów, ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, ile dobrego ma w sobie. Taki tani jak barszcz składnik z kuchennej szafki jest bowiem prawdziwym skarbem dla organizmu, bo żelatyna to źródło cennych aminokwasów, które genialnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Warto więc regularnie sięgać po nią w kuchni, a najlepiej łączyć ją z produktami bogatymi w witaminę C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu. W tym celu genialnie sprawdza się domowy napój kolagenowy z pomarańczową nutą. Zobacz, jak zrobić go krok po kroku i trzymaj się ścisłych proporcji, aby wszystko wyszło, jak trzeba.

Jak zrobić domowy napój kolagenowy?

Aby łatwo, szybko i niewielkim kosztem przygotować domowy napój pełen kolagenu, wystarczą ci tylko 3 składniki, czyli 1,5 szklanki soku pomarańczowego, trochę zimnej wody i 1-2 łyżki żelatyny. Ten prosty i tani napój kolagenowy podpatrzyliśmy w filmie Doktora Bartka Kulczyńskiego na platformie YouTube, gdzie zrobił on prawdziwą furorę.

A jak zrobić tę mieszankę krok po kroku? Wszystko to należy połączyć, ale zachowując odpowiednią kolejność. Na początku należy więc rozpuścić żelatynę w zimnej wodzie i odstawić taką mieszankę na kilka minut. W tym czasie żelatyna napęcznieje i łatwiej się potem rozpuści w soku pomarańczowym. A skoro już o nim mowa, to koniecznie należy wybrać ten 100% z owoców i bez żadnych dodatków.


Czytaj także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama